Macrogol/Elektrolyten

macrogol

De werkzame stoffen in Macrogol/Elektrolyten zijn macrogol en elekrolyten.

Macrogol heeft een laxerende werking. De meeste middelen met macrogol bevatten ook mineralen (elektrolyten), bijvoorbeeld kaliumchloride, natriumchloride of natriumsulfaat. Deze helpen voorkomen dat er te veel vocht wordt uitgescheiden, om uitdroging te voorkomen.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie.

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • De eerste dagen kunt u last krijgen van een opgeblazen gevoel in de bovenbuik, misselijkheid en diarree. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal.
 • Buikpijn. Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet u contact opnemen met uw arts. Als u voordat u dit middel wilt gaan gebruiken al last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn, gebruik het middel dan niet. Deze hevige buikpijn kan het gevolg zijn van een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. In deze gevallen kan het gebruik van dit middel de situatie juist verergeren.

Zelden

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor macrogol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.
 • Na langdurig gebruik of gebruik van hoge doseringen kan hevige diarree optreden. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Bij verstopping: breng de benodigde hoeveelheid in een glas water; goed roeren en direct opdrinken. Drink een glas water na, zodat u voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.
 • Bij darmspoeling: eet ten minste 2 uur voor gebruik geen vast voedsel meer. Los de inhoud van een zakje op in 1 liter water. Roer dit goed totdat het poeder helemaal is opgelost. Drink elke 10 tot 15 minuten ongeveer 250 ml van deze oplossing. De oplossing is smakelijker als het koud wordt gebruikt.

Wanneer?

 • Bij verstopping: u kunt dit middel het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
 • Bij darmspoeling: neem dit middel de avond voor de dag van de behandeling in. De gehele hoeveelheid moet dan binnen 4 tot 6 uur worden gebruikt. U kunt deze hoeveelheid ook verdelen over twee porties. Gebruik dan de ene helft de avond van te voren en de andere helft de volgende ochtend. Zorg er dan wel voor dat het laatste glas wordt ingenomen 3 tot 4 uur voor het onderzoek.

Hoe lang?

 • Bij verstopping: u kunt dit middel gebruiken zo lang u klachten van verstopping heeft. Het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan in sommige gevallen ongewenst zijn. Indien u dit middel langdurig nodig heeft, overleg dan met uw arts.
 • Bij darmspoeling: gebruik dit middel totdat de gehele voorgeschreven hoeveelheid is ingenomen.

 • Bij verstopping: als u 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Bij darmspoeling: dit is niet van toepassing.

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, kunnen juist een gunstig effect hebben.

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Zwangerschap
Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog onvoldoende bekend. Bent u zwanger of wilt u binnenkort zwanger worden, meld het dan aan uw arts of apotheker. Mogelijk kunt u een ander middel gebruiken dat wel veilig is.

Borstvoeding
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Ja, in één keer stoppen kan, zonder af te bouwen en zonder na-effecten.

Macrogol is sinds 1993 in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Forlax en Transipeg en op recept verkrijgbaar onder de merknamen Colofort, Endofalk, Forlax Junior, Klean-Prep, Laxtra, Molaxole, Movicolon, Movicolon Junior, Moviprep en als het merkloze Macrogol/Elektrolyten. Het is te verkrijgen als poeder voor drank en als concentraat voor drank.

Deze middelen, behalve Forlax en Forlax Junior, bevatten ook mineralen (elektrolyten), bijvoorbeeld kaliumchloride, natriumchloride of natriumsulfaat.

Laatst gewijzigd op: 26 juni 2012 - Disclaimer