Lanette smeersel FNA

verzachtende en beschermende crème en zalf

Lanette smeersel FNA is een verzachtend en beschermend smeersel. Het bevat lanettewas SX, gezuiverd water en sorbitol.

Een verzachtende en beschermende crème is te gebruiken bij een droge huid, bij eczeem, bij jeuk en bij psoriasis.

Ook schrijven artsen deze crème voor om andere, werkzame, medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.

Deze crèmes en zalven bevatten alleen verzachtende en beschermende bestanddelen en zullen daarom nauwelijks aanleiding geven tot bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor het conserveermiddel sorbinezuur dat in lanettecrème en cetomacrogolcrème zit. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor sorbinezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Bovendien kan de apotheek voor u een verzachtende en beschermende crème maken met een ander conserveermiddel, waar u niet overgevoelig voor bent. Vraag dit in de apotheek.
  • Irritatie van de huid door één van de bestanddelen van de crème of zalf, vooral in huidplooien en op andere gevoelige huiddelen. Overleg met uw arts als u hier te veel last van heeft. Mogelijk is een andere crème voor u geschikter.

Breng de crème of zalf naar behoefte op de huid aan. Meestal voldoet 1 tot 2 keer per dag, maar soms is het vaker nodig als de huid droog aanvoelt. Dit kunt u zelf bepalen.

Hoe?
U hoeft niet dik te smeren voor een beschermend en verzachtend effect.

Hoe lang?
U kunt deze crème of zalf gebruiken zolang u het nodig heeft.

Breng de crème of zalf dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw smeert.

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij deze crème of zalf zijn hiervoor geen beperkingen.

Vaak moet u behalve deze zalf ook een zalf met een sterk werkzaam geneesmiddel gebruiken, bijvoorbeeld een bijnierschorshormoon. Zorg ervoor dat u de ene zalf niet meer voelt als u de andere aanbrengt. De zalf is meestal binnen een half uur voldoende in de huid getrokken om een volgende zalf aan te kunnen brengen.

Zwangerschap
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Verzachtende en beschermende crèmes en zalven zijn zonder recept verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten.

Lanette Crème en Cetomacrogol Crème zijn gewone crèmes. Deze trekken na aanbrengen snel in de huid.

Vaseline Lanette crème en Vaseline Cetomacrogol Crème zijn vette crèmes. Deze trekken veel langzamer in de huid dan de gewone crèmes.

Lanette zalf en Cetomacrogol zalf zijn vetter en dikker dan de crèmes. Deze laten na inbrengen een glimmend laagje achter op de huid.

In deze crèmes en zalven worden in de apotheek ook vaak werkzame stoffen verwerkt als de arts die voor huidaandoeningen voorschrijft.

Laatst gewijzigd op: 22 november 2012 - Disclaimer