Lamisil crème

terbinafine op de huid

De werkzame stof in Lamisil crème is terbinafine.

Terbinafine is een antischimmelmiddel. Het is te gebruiken bij schimmel- en gistinfecties en bij voetschimmel.

Behalve het gewenste effect kan dit middel ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

 • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden en gaan jeuken. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Als de roodheid en jeuk na enkele dagen van gebruik niet verdwijnen, kan dat duiden op een allergische reactie. Wanneer de irritatie na het aanbrengen na een paar dagen van gebruik niet afneemt, moet u contact opnemen met uw arts. Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan het apotheekteam. Zij zullen ervoor zorgen dat u dit (of een verwant) middel in het vervolg niet meer krijgt.
Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Crème, gel of spray

 • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich tot een eindje buiten de ontstoken plek. Breng de crème, gel of spray daarom één cm breder dan de ontstoken plek aan.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen.

Oplossing voor op de huid
Behandel beide voeten, ook al heeft u maar aan één voet klachten. Dit is nodig omdat de schimmel ook op de andere voet aanwezig kan zijn, zonder dat u dit ziet.

 • Was beide voeten en droog ze goed af.
 • Was uw handen en droog ze goed af.
 • Breng de oplossing met uw vingers aan op beide voeten.
 • Gebruik daartoe een halve tube per voet.
 • Smeer de voeten één voor één gelijkmatig in: op, onder en tussen de tenen, op de voetzool en aan de zijkant van uw voet.
 • De oplossing niet inwrijven of inmasseren.
 • Laat de oplossing 1 tot 2 minuten opdrogen, zodat er een film gevormd wordt. Daarna kunt u uw schoenen weer aantrekken.
 • Was uw handen met water en zeep.
 • Was uw voeten niet of maak ze niet nat gedurende de eerste 24 uur na het aanbrengen van de oplossing. Daarna kunt u ze zachtjes wassen en afdrogen.
 • De behandeling met de oplossing is een eenmalige behandeling. Breng het middel niet nog een keer aan.

Wanneer?

 • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan.
 • Als u dit middel tweemaal per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende een etmaal.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels zijn verdwenen.

Huidinfecties vereisen in het algemeen één tot vier weken behandeling.

De oplossing voor op de huid is een eenmalige behandeling. Na aanbrengen op de voeten ontstaat er een laagje, waardoor het middel een paar dagen werkzaam blijft. Ziet u na 1 week nog geen verbetering van de klachten, overleg dan met uw arts.

Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten dosis kunt u alsnog aanbrengen. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Vaker dan twee keer per dag smeren heeft geen zin.

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen bekend met andere medicijnen.

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te zeggen dat het veilig is. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan uw arts u een ander middel voorschrijven.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit middel gebruikt. Terbinafine komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar dit kan geen kwaad bij het kind. Dit middel wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Let er wel op dat het middel niet op of rond de tepel is aangebracht voordat u borstvoeding geeft.

In principe kunt u in één keer stoppen. Maar als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. In overleg met uw arts en/of apotheker moet u dan overgaan op een ander middel.

Terbinafine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Crème bij schimmelinfecties van de huid, Lamisi, Lamisil Once en als het merkloze Terbinafine crème als crème, als gel, als spray en als oplossing voor op de huid.

Laatst gewijzigd op: 10 februari 2012 - Disclaimer