Gentiaanviolet oplossing FNA

methylrosaniline

Gentiaanviolet oplossing FNA
De werkzame stof in Gentiaan oplossing FNA is methylrosaniline.

Methylrosaniline is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij schimmel- en gistinfecties van huid en slijmvliezen.

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Altijd

  • Donkerpaarse verkleuring van de huid, nagels, kleding en textiel. De verkleuring van de huid verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf. Gebruik dit middel niet op een beschadigde huid, de verkleuring kan dan blijvend zijn. De nagelverkleuring groeit vanzelf uit. De vlekken in textiel zijn niet te verwijderen.

Soms

  • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden. Dit is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Als het aanhoudt of als er zweertjes ontstaan moet u contact opnemen met uw arts. De kans op irritatie is groter naarmate u het middel vaker aanbrengt.

Zelden

  • Overgevoeligheidsreacties. Dit merkt u aan sterke jeuk en irritatie, ongewone zwelling of huiduitslag. Als u dit merkt, moet u contact opnemen met uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan het apotheekteam. Zij zullen ervoor zorgen dat u dit middel in het vervolg niet meer krijgt.

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik dit middel niet in het gezicht of bij wondjes. Laat het middel niet in het oog of op de oogleden komen. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk in het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het middel te verwijderen.

  • Was de aangedane plek vóór iedere toepassing en verwijder eventuele schilfers.
  • Breng de oplossing met een wattenstaafje op de aangedane plekken op de huid of in de mond aan.
  • Sluit het flesje goed af, om verdampen van de inhoud te voorkomen. Kijk op het etiket voor de uiterste gebruiksdatum.
  • Let op: dit middel maakt donkerpaarse vlekken op o.a. kleding en beddengoed.

Wanneer?
Het beste kunt u dit middel tweemaal per dag aanbrengen: `s ochtends en `s avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende een etmaal. Vaker aanbrengen is niet nodig en geeft meer kans op beschadiging van de huid.

Hoe lang?
Houdt u er rekening mee dat dit een kuur is, die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels verdwenen zijn.

  • Bij infecties van het mondslijmvlies mag u dit middel maximaal vier dagen gebruiken. Bij langer gebruik bestaat er kans op irritatie en beschadiging van de huid. Heeft u na vier dagen nog steeds klachten, neem dan contact op met uw arts.
  • Huidinfecties vereisen ten minste twee tot vier weken behandeling; bij lastige infecties kan dit oplopen tot zes weken. In het algemeen moet u nadat de verschijnselen zijn verdwenen nog twee weken doorgaan om de kans op terugkeer van de infectie te verminderen.

Een keer vergeten is niet zo erg. Het heeft geen zin om een dubbele hoeveelheid aan te brengen.

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap en borstvoeding is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.

Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen. De kans bestaat dat niet alle schimmels verdwenen zijn en dat de infectie blijft bestaan of terugkeert. Maakt u dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. Neem dan contact op met uw arts.

Methylrosaniline is sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de naam Gentiaanviolet oplossing FNA. Het is verkrijgbaar in aanstipvloeistof.

Laatst gewijzigd op: 21 juli 2009 - Disclaimer