Genotropin

somatropine

Genotropin
De werkzame stof in Genotropin is somatropine.

Somatropine behoort tot de groep geneesmiddelen die hypofysehormonen worden genoemd. Het is identiek aan groeihormoon dat het lichaam zelf produceert.

Artsen schrijven dit middel voor bij groeistoornissen bij kinderen en bij een groeihormoontekort bij volwassenen.

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • Pijn, jeuk en irritatie op de injectieplaats. Om dit voorkomen kunt u het beste elke keer een andere plaats kiezen om te injecteren.
 • Vooral in het begin van de behandeling hoofdpijn, vocht vasthouden (dikke enkels en voeten), gewrichtspijn, spierstijfheid en tintelingen van de huid. Deze bijwerkingen gaan vanzelf over. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts.

Zelden

 • Somatropine kan de aanmaak en afbraak van koolhydraten beïnvloeden. Bij mensen die hiervoor gevoelig zijn, kunnen daarom verschijnselen van diabetes (suikerziekte) ontstaan. U merk dit aan verschijnselen als veel dorst en veel moeten plassen. Mensen met diabetes kunnen tijdens de behandeling meer insuline of bloedsuikerverlagende tabletten nodig hebben. Meet daarom extra vaak uw bloedglucosegehalte.
 • Bij de man: borstvorming. Deze bijwerking gaat over als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
 • Slapeloosheid en Slaapapneu, een kortdurende periode van ademstilstand tijdens de slaap. Dit middel kan slaapapneu veroorzaken. Neem contact op met uw arts als u merkt dat u nachtelijke aanvallen van stokkende ademhaling heeft.
 • Benauwdheidsklachen en pijn op de borst.
 • Groeiafwijking van de rug. Raadpleeg uw arts als uw kind scheef gaat lopen.

Zeer zelden

 • Schildklieraandoeningen. De schildklier kan te langzaam of juist te snel gaan werken. Bij een te langzaam werkende schildklier heeft u last van kou, gewichtstoename, moeiheid, obstipatie, haaruitval of stijve spieren en gewrichten. Bij een te snel werkende schildklier heeft u last van hartkloppingen, afvallen, zweten, een gejaagd gevoel, trillen, spierzwakte, diarree of geïrriteerdheid. Soms moeten tabletten met schildklierhormonen erbij geslikt worden. Mensen die al schildklierproblemen hebben, mogen dit middel meestal niet gebruiken. Waarschuw uw arts als u last heeft van de hierboven beschreven verschijnselen.
 • Plasproblemen, zoals ongewild urineverlies, veel en vaak plassen en bloed in de urine. Neem contact op met uw arts als u problemen krijgt met plassen.
 • Dubbelzien, wazig zien, en trillen van het oog. Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheidsreacties. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts of een ernstige huidafwijking. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor somatropine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Bij de vrouw: vaginale afscheiding, vaginaal bloedverlies, overmatige beharing in het gezicht of op het lichaam. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
 • Duizeligheid en slaperigheid. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Dit middel wordt onder de huid geïnjecteerd. U zult meestal in het begin van de behandeling leren hoe u zelf moet injecteren. Kies dan elke keer een andere injectieplaats, dan heeft u minder kans op irritatie.

Wanneer?
U kunt de injectie het beste `s avonds toedienen, om zo veel mogelijk de natuurlijke omstandigheden na te bootsen. Onder normale omstandigheden wordt de grootste hoeveelheid groeihormoon namelijk `s nachts aangemaakt.

Gebruik de injectie dan elke avond rond hetzelfde tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Een behandeling met somatropine is vaak langdurig. Het kan levenslang worden gebruikt.

Als u zelf injecteert: raadpleeg uw arts als u een dosis bent vergeten. Het effect van dit middel wordt minder als u een dosis overslaat.

Gebruik nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of somatropine schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit middel en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of somatropine in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Nee, u kunt niet zomaar stoppen met een behandeling met somatropine. De groei kan dan weer vertragen of klachten kunnen verergeren. Wilt u stoppen, overleg dan altijd eerst met uw arts.

Somatropine is sinds 1986 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Genotropin, Humatrope, Norditropin, Nutropinaq, Omnitrope en Zomacton in injecties.

Laatst gewijzigd op: 23 januari 2014 - Disclaimer