Getinte chloraprep

chloorhexidine voor op de huid

De werkzame stof in Getinte chloraprep is chloorhexidine. Het bevat ook isopropanol.

Chloorhexidine is een ontsmettend middel.

Het wordt gebruikt bij huidinfecties en om infecties te voorkomen.

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms, na gebruik van enkele weken

  • Lichte irritatie van de huid door één van de bestanddelen. U merkt dit aan roodheid, jeuk of een droge huid. Dit komt vooral voor in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Dit gaat vanzelf over.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk en huiduitslag. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Overgevoeligheid kan eerder ontstaan na blootstelling door UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Vermijd in dat geval fel zonlicht. Na gebruik op een beschadigde huid kan een zeer zeldzame ernstige overgevoeligheid ontstaan. Dit merkt u door duizeligheid, benauwdheid en flauwvallen. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Maak de huid eerst schoon door spoelen met lauw water, dep hem daarna droog. Eventueel kunt u hierbij een desinfecterende zeep of een pH-neutrale wasemulsie gebruiken. Gebruik liever geen gewone zeep, dit kan de huid irriteren en de aandoening verergeren.

Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken in baby-olie of met een oplossing van 1 theelepel keukenzout op 1 glas water, die u steeds vers aanmaakt.

  • Crème. Breng de crème dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met een steriel verband of een pleister.
  • Lotion, oplossing. Breng de oplossing met een gaasje aan op het wondje en de huid er omheen. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met een steriel verband of een pleister.
  • Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, want dit kan irritatie geven. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct uit met water.

Probeer bij een huidinfectie te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de aandoening zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen.

  • Krab niet aan de plekken. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid eventueel af. Maak steeds goed schoon onder de nagels.
  • Maak gebruik van een eigen handdoek.

Let op: dit medicijn kan moeilijk uitwasbare vlekken in kleding of linnengoed veroorzaken.

Wanneer?
Verdeel de behandelingen zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het medicijn een constant effect. Het hangt van de sterkte van het preparaat af hoe lang het werkt. De sterkere preparaten (0,5% chloorhexidine of meer) werken ongeveer zes uur. Deze producten kunt u om de zes uur toepassen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn toepassen zo lang u wilt. Bacteriën worden meestal niet ongevoelig voor dit medicijn, ook al gebruikt u het langdurig.

Als de aandoening zich uitbreidt, moet u contact opnemen met de arts.

Als u vergeten bent het medicijn aan te brengen, doe dat dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid aan te brengen. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Als u het op of rond de tepels gebruikt, breng het dan direct na de voeding aan en was het voor de volgende voeding weer af, zodat de baby het niet in de mond krijgt.

Als u het medicijn gebruikt om een geïnfecteerd wondje te behandelen, kunt u beter niet zo maar stoppen. De kans bestaat dat niet alle bacteriën verdwenen zijn en dat de besmetting blijft bestaan of terugkeert. Verbetert het wondje zichtbaar, dan kunt zonder meer stoppen.

Chloorhexidine is sinds 1954 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar in mondspoeling, mondspray en voor op de huid in crème, lotion, zeep en applicatievloeistof (oplossing).

Voor op de huid is chloorhexidine zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Hibiscrub, Dettol Sterilon en als het merkloze Chloorhexidine FNA.

Gecombineerd met de ontsmettende stof cetrimide is het verkrijgbaar onder de merknaam Hibicet.

Gecombineerd met de ontsmettende stof isopropanol is het verkrijgbaar onder de merknamen Hibisol, Medicanol en Getinte chloraprep.

Deze tekst gaat alleen over de producten voor op de huid: crème, lotion, zeep en applicatievloeistof (oplossing).

Laatst gewijzigd op: 17 december 2012 - Disclaimer