Gargarisma Kan

zinkchloride-aluin voor in de mond

De werkzame stoffen in Gargarisma Kan zijn zinkchloride en aluminium-kaliumsulfaat (aluin). Deze gorgeldrank heet ook Zinkchloride-aluin gorgeldrank.

Zinkchloride en aluin hebben een licht samentrekkende werking, zodat de opgezwollen slijmvliezen in de keel slinken.

Artsen schrijven het voor bij keelpijn.

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn lichte irritatie en overgevoeligheid.

Zeer zelden

  • Lichte irritatie. Na het gorgelen trekt dit weer weg.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de toevoegingen. De gorgeldrank bevat behalve zinkchloride en aluin ook een kleine hoeveelheid salicylzuur. Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor. U merkt dat aan huiduitslag, roodheid, galbulten of jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Meet de voorgeschreven hoeveelheid af met een maatje of eetlepel en gorgel hiermee gedurende enkele minuten. Spuug het daarna uit.

Let op: kinderen jonger dan zes jaar kunnen niet goed gorgelen en kunnen de vloeistof inslikken. Daarom is deze gorgeldrank niet geschikt voor kinderen jonger dan zes jaar.

Wanneer?
Meestal gebruikt u dit medicijn vier keer per dag. U kunt het gorgelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag.

Hoe lang?
Gebruik deze gorgeldrank zo lang u klachten heeft. Meestal verdwijnt keelpijn binnen enkele dagen. Heeft u na een week nog steeds keelpijn of worden uw klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.

Het is bij dit medicijn niet erg als u vergeet te gorgelen. Heeft u nog keelpijn? Gebruik de gorgeldrank alsnog.

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Zinkchloride-aluin gorgeldrank wordt al tientallen jaren door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar onder de naam Zinkchloride-aluin gorgeldrank FNA. Andere namen voor het zelfde product zijn Gargarisma Kan of Zinkchloride-Kalium-aluminiumsulfaat gorgeldrank.

Laatst gewijzigd op: 8 oktober 2010 - Disclaimer