Ganfort oogdruppels

timolol in het oog

De werkzame stoffen in Ganfort zijn timolol en bimatoprost. Timolol is sinds 1974 en bimatoprost sinds 2001 internationaal op de markt. Deze combinatie is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Ganfort.

De combinatie van timolol met bimatoprost wordt gebruikt bij glaucoom (verhoogde oogboldruk, groene staar).

Timolol behoort tot de bètablokkers. Bij gebruik in het oog verlagen bètablokkers de druk in het oog.

Artsen schrijven het voor bij glaucoom.

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • Wazig zien. Dit gaat meestal vanzelf over. Raadpleeg uw arts als deze klachten blijven bestaan.

Zelden

 • Rode geïrriteerde ogen, pijn in het oog, zwelling en roodheid van het ooglid. Raadpleeg dan uw arts.
 • Brandend en prikkelend gevoel in het oog vlak na het indruppelen. Dit gaat meestal vanzelf over. Raadpleeg uw arts als deze klachten blijven bestaan.
 • Droge ogen. Vooral mensen die contactlenzen dragen kunnen hier last van krijgen. De contactlenzen kunnen dan eerder irriteren. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
 • Overige oogklachten, zoals irritatie, jeuk, vermoeide ogen, korstjes op de wimpers, het gevoel van een vuiltje in het oog, last van fel licht en tranende ogen. Deze bijwerkingen gaan meestal vanzelf over. Raadpleeg uw arts als ze blijven bestaan.

Zeer zelden

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeukende, pijnlijke en rode ogen, maar u kunt het ook elders merken aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Bijwerkingen in de rest van het lichaam
De oogdruppels kunnen ook in de rest van het lichaam terechtkomen. Via de traanbuisjes bestaat er namelijk een verbinding tussen de oogslijmvliezen en de neusholte. Vanuit de neusholte wordt het medicijn opgenomen in het bloed en kan zich zo verspreiden. Het heeft dan een werking op het hart en de bloedvaten.

Heeft u last van onderstaande bijwerkingen, laat dan in de apotheek controleren of u goed druppelt. U vermindert namelijk de kans op deze bijwerkingen door de traankanaaltjes na het druppelen dicht te drukken. Zie hiervoor de vraag 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?' Neem contact op met uw arts al u toch last blijft houden van deze bijwerkingen. Mogelijk helpt het dichtdrukken van de traankanaaltjes bij u onvoldoende.

Zelden

 • Hoofdpijn.

Zeer zelden

 • Duizeligheid, kortademigheid, vermoeidheid en maagdarmklachten, zoals misselijkheid of maagpijn, slapeloosheid of stemmingsveranderingen.

Van de volgende aandoeningen kunt u extra last krijgen als te veel van het medicijn in het bloed komt. Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

 • Astma, COPD , hartaandoeningen, de huidziekte psoriasis, de ziekte van Raynaud (extreem koude vingers en tenen) en de spierziekte myasthenia gravis.
 • Syndroom van Sjögren, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Mogelijk is een ander middel geschikter.
 • Bij diabetes merkt u een 'hypo' minder snel op, doordat dit medicijn de hartkloppingen tegengaat die een van de verschijnselen zijn van een hypo. Controleer daarom vaker uw bloedglucose.
 • De concentratie cholesterol en vetten in het bloed kan verhoogd worden. Een bepaald soort vetten, triglyceriden, kan zich ophopen in de bloedvaten. Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, is het beter niet meer dan 1 druppel per keer te gebruiken.

U kunt de kans op deze bijwerkingen verminderen door de traankanaaltjes na het druppelen dicht te drukken. Zie hiervoor de vraag 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?'

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Oogdruppels en ooggel

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Als u contactlenzen draagt: haal harde of zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een ‘gootje’ ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen (bij de ooggel: door zacht in de tube te knijpen, vormt zich een druppel).
 • Om hoofdpijn te voorkomen, kunt u na het indruppelen de traankanaaltjes één minuut dichtdrukken. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door met duim en wijsvinger in de neus te knijpen ter hoogte van de binnenooghoek. U voorkomt zo dat de werkzame stof in het bloed komt.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. Een ooggel moet u bij kamertemperatuur bewaren, anders wordt de gel te dik om te gebruiken. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?
Als u deze oogdruppel één keer per dag gebruikt: druppel ’s ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds. Druppel bij voorkeur niet vlak voor u naar bed gaat. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan is de kans dat u het vergeet kleiner.

Hoe lang?
Het gebruik van dit middel is meestal langdurig, gedurende vele jaren. Alleen door een operatie kan er een nieuwe situatie ontstaan waarbij deze dit middel misschien niet meer nodig is. U kunt dit met uw arts overleggen.

 • Als u dit dit medicijn 1 keer per dag gebruikt. Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de druppels normaal gebruikt? Druppel dan zo snel mogelijk. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Druppel de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Druppel geen dubbele dosis.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt. Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de druppels normaal gebruikt? Druppel dan zo snel mogelijk.
  Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Druppel de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Druppel geen dubbele dosis.

autorijden?
Na het indruppelen is het mogelijk dat u even wat wazig ziet. Dit gaat meestal binnen enkele minuten voorbij. Daarna kunt u autorijden. U kunt last hebben van fel licht. Draag in dat geval een zonnebril.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens vijf minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels. Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en vijf minuten later de oogzalf of ooggel. Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel ‘uittraant’.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Er kan bij de baby zuurstoftekort ontstaan doordat dit medicijn de doorbloeding van de baarmoeder en placenta vermindert. Ook kan de baby een te trage hartslag of een lichte vorm van diabetes krijgen. Dit kan complicaties bij de bevalling geven.

Als u dit medicijn tijdens de zwangerschap moet gebruiken, zal uw arts u en de baby tijdens de zwangerschap en na de bevalling extra controleren. Ook is het extra van belang na het druppelen de traanbuisjes zeker een minuut dicht te drukken (zie vraag 3 Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?). Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt nauwelijks in de moedermelk terecht. Dit medicijn wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Het is niet verstandig in één keer met dit medicijn te stoppen. De druk in uw oog kan dan plotseling toenemen. Als u moet worden geopereerd, moet u meestal met dit middel stoppen. Overleg met uw arts wat u in dit specifieke geval moet doen.

Timolol is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels en ooggel onder de merknamen Timoptol, Timo-COMOD en Nyogel, Timogel en als het merkloze Timolol.

Timolol wordt in oogdruppels ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Azarga, Combigan, Cosopt, Duotrav, Ganfort en Xalacom en als het merkloze Dorzolamide/Timolol en Latanoprost/Timolol.

Laatst gewijzigd op: 9 januari 2014 - Disclaimer