Galantamine

galantamine

De werkzame stof in Galantamine is galantamine.

Galantamine behoort tot de groep geneesmiddelen die remmers van acetylcholinesterase worden genoemd.

Artsen schrijven het voor bij dementie.

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Misselijkheid, braken, vooral de eerste week dat u dit middel gebruikt. Neem dit middel in met wat voedsel om deze bijwerking te voorkomen. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen.
Zelden
  • Een verminderde eetlust en gewichtsverlies. Neem contact op met uw arts als u te veel gewicht verliest.
  • Duizeligheid. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam aan het middel gewend is. Dit is binnen enkele dagen tot weken. Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
  • Slaperigheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het middel gewend is. Als u na enkele weken nog steeds last hiervan heeft, raadpleeg dan uw arts.
Zeer zelden
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, moeite met slikken, zwelling van de lippen, het gezicht, de keel of de tong. Ga dan onmiddellijk naar een arts. U mag dit midel dan in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor galantamine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Als u astma, chronische bronchitis of longemfyseem heeft: u kunt meer last van benauwdheid krijgen. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.
  • Een vertraagde hartslag. Lijdt u aan hartfalen, dan kunt u daar meer last van krijgen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van benauwdheid, vermoeidheid of pijn op de borst.
  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
Neem dit middel in tijdens of net na het eten. U heeft dan minder kans op maagklachten. Als u het twee keer per dag gebruikt, neem het dan bij het ontbijt en het avondeten.

Hoe lang?
Na enkele weken tot maanden zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkzaam is. Als het middel voldoende werkzaam is zult u het waarschijnlijk gedurende langere tijd moeten blijven gebruiken.

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn en u gebruikt dit middel twee keer per dag? Duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

atorijden?
Dit medicijn wordt voor dementie gebruikt. Met deze aandoening mag u niet autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit middel, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Dit middel kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is het volgende.

  • Ritonavir, een middel dat wordt gebruikt bij hiv-infectie: dit middel kan de hoeveelheid galantamine in het bloed doen stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Zwangerschap
Gebruik dit middel niet als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts of apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Gebruik dit middel niet als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven overleg dan met uw arts of apotheker.

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

galantamineis sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Reminyl in capsules met vertraagde afgifte, tabletten en drank, en als het merkloze Galantamine in capsules met vertraagde afgifte.

Laatst gewijzigd op: 15 november 2012 - Disclaimer